Най-безопасните места в 7 различни транспортни средства

Избирайки транспорт, в повечето случаи хората мислят за комфорта по време на пътуването, бързината и стойността. Не трябва да забравя безопасността, защото всяко превозно средство има места, където най-вероятно няма да се нараним при катастрофа.

Вижте, кои са местата в 7 различни транспортни средства, определени като възможно най-безопасни въз основа на различни проучвания и статистически данни.


Автомобил


Безопасни седалки: задната седалка зад шофьора и в средата, тъй като тази част от колата е най-малко деформирана при челна катастрофа.

Опасни седалки: до шофьора, защото в случай на злополука те се опитват да избягат, а човекът, който седи до тях, ще бъде в опасност.


Микробус


Безопасни седалки: разположени срещу посоката на движение, тъй като има по-малко шансове да удариш главата си на гърба на стола при внезапно спиране.
Опасни седалки: до прозорците и вратите, тъй като счупеното стъкло може да ви пореже при злополука. Както в колата, по-добре е да се избягват местата до шофьора.


Тролейбус


Безопасни седалки: в десния ред на пътеката (в случай на дясно движение), тъй като предстоящият транспорт се движи вляво и има по-малко шансове да се нараните. Седалките в средата на кабината, разположени с гръб към пътя, също се считат за безопасни.
Опасни седалки: Както при микробуси, по-добре е да се избягват места до прозорци и врати.


Градски автобус


Безопасни седалки: в средата на кабината, разположени в посока на движение, тъй като те са по-далеч от останалата част от насрещния трафик.
Опасни седалки: първите два реда седалки, като чужди предмети и фрагменти често влизат през огромното предно стъкло. Същото важи и за местата до прозорците и вратите. Задният ред седалки е опасен в случай на удар отзад.


Влак


Безопасни седалки: по-близо до средата. По-добре е да изберете петото или шестото купе, по-близо до средата на влака, тъй като при сблъсък първите и последните вагони се деформират или излизат от релсите.
Опасни седалки: седалки в посока на движение.


Кораб


Безопасни седалки: палубата и кабините, разположени по-близо до горната част, тъй като тя е последната, която потъва.
Опасни седалки: долните кабини, тъй като в случай на пробойна те се наводняват по – бързо и лесно и е много по-трудно да се измъкнем.


Самолет


Експертите все още не могат да се споразумеят в коя част на самолета са разположени най-безопасните места. И все пак повечето специалисти казват, че задната част на самолета е по-малко опасна, отколкото първите редове.
Най-важното е да останете спокойни, да помните принципите за безопасност и да следвате правилата на пътя и поведението на обществения транспорт. В този случай вероятността за настъпване на инцидент ще бъде намалена до минимум.