Вечните закони на Сун Дзъ като успешен Life Hacking


 

Какво осначава така популярният в последно време термин „лайфхакинг“ (life hacking) ?


 

canstock30729623


 

 

Лайфхак (от лайфхакинг, англ. life hacking) — термин, обозначаващ малък трик или полезен съвет, който да ви помогне за решаване на битови проблеми, спестявайки по този начин време. Това е набор от методи и техники за „хакване“ на околния живот за опростяване на процеса на постигане на поставените цели, с помощта на различни полезни съвети и умни трикове. Обикновено лайфхакерите не създават нови техники, а овладяват съществуващите.

 


Интеренет ни залива с многобройни техники за хакване на околния живот ежедневно, но много малко хора се замислят, че има една книга написана през 6 век пр. н.е. която напрактика представлява добро (за да не кажа най-доброто) ръководство за  това как да си хакнеш живота. Да, говоря за „Изкуството на войната“ ! За неин автор се смята Сун Дзъ -високопоставен военен генерал и стратег от периода Чунцю края. Някои учени вярват, че книгата не е завършена до следващия период на воюващите царства , а съществуват и теории, които приписват книгата на неизвестна група китайски философи.

Тази книга-философия е оцеляла толкова години благодарение само на една причина-учението на Сун Дзъ работи-както на военното бойно поле, така и в живота.

Сун Дзъ казва: Изкуството на войната се овладява чрез 5 постоянни фактора, които трябва да се вземат под внимание, когато се обсъждат и разискват условията на бойното поле. Тези 5 константи са в основата на всичко, което Сун Дзъ ни инструктира. Те са безпорни и неуспорими характеристики на всеки кръстоносен поход, който предприемаме в нашия живот.

samurai_sun_by_busmann

 


 

Моралният закон

Сун Дзъ казва: Моралният закон кара човак да бъде всецяло предан на своя владетел и да го следва, независимо от риска за живота и без страх от опасността.

По времето на Сун Дзъ, императорът е бил главен управител. И за да се гради империята всички е трябвало да живеят в хармония с тази монархия.

Сун Дзъ е знаел че такава система на вярване не е била отхвърлена от цивилното общество, напротив, била е подкрепяна.

Била е също и от първостепенна важност за силата, моща на единството, както и за безпорния успех на императорската армия.

За лайф-хакера моралния закон не се отнася до фигурата на суверенната власт, отнася се за самия него. Тоест вие сте своя безпорен владетел, своя собствен лидер.

Но с тази свобода идва и отговорността да изградите и свой собствен морален закон, свои собствени правила! Не забравяйте че моралното право е система от вярвания-някои биха казали философия.

Той е съставен от вашите лични ценности и е нещо като ръководство за това как да проектирате и да живеете живота си.

Да хакваш живота си никак не е лесно-независимо дали искаш да подобриш кариерата си, връзката си, пътуванията си, да станеш по добър в любимия си спорт, да бъдеш по здрав и щастлив.

Така че, по този начин, чрез твоя личен морален закон, драматично издигаш шанса си за успех.

Умните лайф хакери възприемат, направо осиновяват моралния закон и това със сигурност запалва непоклатимата и нечуплива решителност във тях.

Това е вашето тайно оръжие срещу изпитанията и трудностите, които съвременното общество ще хвърли срещу теб.


 

Небето

Сун Дзъ казва: Небето е израз на нощта и деня, студа и жегата, времето и сезоните!
Тук принципът за небето се разглежда в НЕ-религиозен смисъл. В древен Китай, както и сега Сун Дзъ е имал предвид небето като две последователни променливи-пространството и времето.

Военното съзнание на Сун Дзъ добре е знаел това, че на бойното поле по време на война някои промени в реалността могат да бъдат предсказани-от възможностите на сезоните до прикритите предимства на терена.

Но много други фактори не могат да бъдат предвидени.

Така че армията победител е тази, която прегръща непредвидимите обстоятелства без никакъв страх, и която може да им отговори най-адекватно и най-бързо.

Един добър лайф хакер работи по същия начин. Той знае че голяма част от предизвикателствата в живота, както и възможностите в него са непредвидими и непредсказуеми.

По този начин той знае че борбата, напрежението и стреса очакват само тези, които не могат или не искат да се справят с “промяната на времето”.

Факт е, че непредсказуемото е много добро предимство на лайф хакера, на човека, който иска да се подобри.

Когато си пъргав, бърз и гъвкав към промените в ситуацията и околните, можеш лесно да навигираш собствената си реалност и резултатите от нея.

samurai__practice__by_danijel_knez-d5w75vd

 


 

Земята

Сун Дзъ казва: “Земята включва разстоянията — близки и далечни, заплахите и сигурността, откритите пространства и тесните проходи; вероятностите за живот и смърт.”

Управлението на терена, избора на бойните полета са може би най-важната част от обучението на един мъдър и успешен войн (и на един лайф хакер).

В хода на историята (не само на Сун Дзъ) победата е избирала този, който държи “високата земя” във всички случаи, този, който умело се справя с неравностите и взема най-доброто от тях.

Терена на живота също е небалансиран и неравен както физическият терен. Така например съществуват и наши си вътрешни “планини”, които постоянно се опитваме да изкачим.

Но защо вместо да катерим планини, не намерим лесен път около тях? Истинският смисъл на идеята тук е, че да направиш правилен избор има значение, има огромно значение.

Тези които се окопават в собствения си живот правят очевидния избор да не отделят време да наблюдават земята под техните крака. От тук те са неспособни да виждат и чувстват оптималния път напред. Успешният лайф хакер мисли и действа неконвенционално.Той гледа на всичко в живота си къде е най-малката съпротива, най-краткият път и намира скрития най-добър коридор,за да мине през живота като победител.


 

 

Пълководецът

Сун Дзъ казва: “Пълководецът олицетворява добродетелите на мъдростта, искреността, великодушието, мъжеството и точността.”
Не забравяйте-от моралният закон, че вие сте своя собствен господар, вие определяте вашите убеждения и линия на движение в живота.

Така че тази концепция за добродетелния и мъдър командир е продължение и допълнение на това вярване. Целомъдрието и добродетелта не са по-малко важни днес, отколкото са били преди 2500 години. Би могло да се твърди че наличието на по-силни добродетели, целомъдрие и разбиране в един човек е още по важно в наши дни, тъй като днес света се пързаля все по надолу и все по надълбоко към една голяма морална опасност.

Така че да бъде такъв е част от отговорностите на един лайф хакер, на един човек устремил се да върви към своето личностно развитие.

Лайф хакерството, търсенето на по-доброто ти аз, не е кръстоносен поход за богатство, а откриване на това как да бъдем по щастливи и да живеем един добродетелен живот. Казано по-просто успешното управление на себе си изисква укрепване на нашите морални вътрешни норми, идеи и идеали.

Праведния и уважаван командир използва тези идеали за оптимизиране на живота си, на опита си, оставяйки света след себе си по-добър.


 

Редът и дисциплината

Сун Дзъ казва: “Под ред и дисциплина следва да се разбира устройството на войската в подходящи подразделения, подреждането на командирите по сан, поддържането на пътища, по които обозите да достигат до армията и контролът върху военните разходи..”

Войната, въпреки че често е хаотична, тя се нуждае от индивидуален “метод на лудост” чрез, който да се ръководи. Воденето на война не е пълна анархия разбира се.

Естествено някои битки може и да се превърнат в дезорганизирано хаотично хвърляне на бомби и стрелби, но като цяло войните са се водили и печелили от тези армии, чието командване разработва и притежава добра военна стратегия и бойна тактика.

Методите и дисциплината във философията на Сун Дзъ в тази връзка са запазена марка за качество. Урокът, който трябва да научим е че непредпазливостта, липсата на план и дисциплина нямат място в живота ни. Да бъдеш невнимателен на бойното поле означава да бъдеш убит, нито повече нито по-малко.

Да бъдеш безрасъден в живота няма да те отведе никъде. Вместо ще те отдалечи от успеха, щастието и задоволството. Разбира се живота е низ от експерименти и от време на време правим грешки. Но не бъркайте минаването през грешките базирани на експериментирането и дисциплината с безотговорното живеене и липса на всякакви морални норми и правила.

Сун Дзъ казва: “С тези пет условия следва да се съобразява всеки военачалник. Който ги познава, ще бъде победител. Който не ги познава, ще претърпи поражение.


Запомнете тези принципи и не бъдете безотговорни! 

Вие сте вашият командир, вие решавате…..

SAMURAI

В статията са използвани текстове и картинки от lifehack.bg , google.com , wikipedia.com